5 Aralık 2015 Cumartesi

Kabuğunu Kıran İnci- Nadia Hashimi

Merhaba arkadaşlar.. Öncelikle nasılsınız. Ben biraz göz rahatsızlığı çektiğim için kitap okumayı birkaç gün erteledim. Bu nedenle bu güzel kitabın yorumunu biraz geciktirdim. Öncelikle herkesten özür dilerim. Evet romanımıza geçebilirim...




Roman Afganistan'da geçiyor. Rahima ve ablaları etrafında geçiyor. 

Rahima, evin küçük kızı. Daha rahat bir hayat sürebilmek için 5 kız kardeşten biri olarak erkek rolünü üstleniyor. Kardeşleri daha rahat hareket edebilsin diye ''Bacha Posh'' adlı gelenek sayesinde özgürleşiyorlar. Bu geleneğe göre evdeki kız, erkek gibi giydiriliyor yetiştiriliyor ve erkek gibi davranıyor. 

Shahla, çalışkan sayılabilecek bir zekaya sahip. Okulunu, arkadaşlarını ve öğretmenlerini çok seven birisi. Aktif birisi.  Nazik ve terbiyeli olduğu icin de annesi onunla her zaman gurur duyuyor. 

Parwin, çekici ve güzel bir kız. Fakat çok asosyal. İnsanlarla diyaloğu yok denecek kadar az. Tek sevdiği şey isr el becerisi. Sanatsal resimler çizmeyi çok seviyor. Kalçasındaki bir sorundan dolayı da topallayarak yürüyor. Benim görüşümce, asosyal olma sebeplerinden birisi bu.




Okul çıkılı erkeklerin onları rahatsız etmelerinden dolayı babaları çok sinirleniyor ve onları okuldan alıyor. Eve tıkılı kalan kızlar bu durumdan tabiki hoşnut değiller.

Teyzelerinin, okula gitmediklerini görünce ortaya  attığı bir düşünce kızların tamamen hayatlarını değiştiriyor. Büyük büyük annelerinin yaşadığı bu olayın hikayesinin sonucunda da Rahima, erkek gibi giyinip yaşamaya başlıyor.

Bu kitap hep Rahima'nın hemde büyük büyük annesi Shekiba'nın yaşadıklarını anlatıyor. Çektikleri acıları zorlukları ve bir kadın olmanın insanlae için sizi nasıl da değersiz kıldığını acı şekilde gözler önüne seriyor.

Kızlar 13-15 yaşlarına gelince artık babaları onları evlendirmek istiyor ve lanet olası kendilerini erkek sana bir halt sanan insanlarla onları evlendiriyorlar. 
Kitap bu konuda cok canımı sıktı. Arka kapakta 2007 yılı Kabil, yazıyor. 2007 yılı yaaa. Surda birkac sene evvel. Yahu hala bu devirde böyle olaylar varmıdır aklım almıyor. Kızlar evleniyorlar bide kuma gidiyorlar yani öyle ilk eş falanda değiller. Cidden çok gerildim bir bayan olarak.. Kadınların bir eşya gibi görülmeleri, duygusuz ve aşağılık karakterler olarak gösterilmeleri cok can sıkıcı. Erkek cocuk doğuramadı diye hergün aşağılanan kadınlar var. Heeeyyy erkekler!! Kusura bakmayın da boş beyinlerinizi biraz bilgiyle doldurun. Cinsiyet bebeğe erkekten geçer kadından değil. Yani kadın  erkek doğurması için senin hücrelerin lazım kuş beyinliler...!!!

Rahima bence evliliği konusunda şanslı. Yani şanslı da değil ama olayı Parwin'in gözünden bakarsak gercekten şanslı. Parwin'in canına kıyması beni çok etkiledi.. 

Çocuk gelin onlar.. Talihleri hiç gülmeyen, en büyük acıları en olmadık çağlarında yaşayan kızlar onlar.. Oyun oynamaları gezmeleri ve okumaları gereken yaşlarda hayatın sillesini yemişler..

Kitabı herkese tavsiye ediyorum.. Mutlaka okuyun derim ben..



Kitabın adı: Kabuğunu Kıran İnci
Yazarı: Nadia Hashimi
Yayınevi: Lemur









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder