31 Mart 2016 Perşembe

Zenci Defteri- Lawrence Hill

Tanıtım


Kitabın adı: Zenci Defteri
Orjinal adı: The Book Of Negroes
Yazarın adı: Lawrence Hill
Yayınevi: Pegasus
Baskı: 1. Baskı Eylül 2015
Alınan tarih: 13 Kasım 2015
Sayfa: 528
Fiyatı: 32₺
Puanım: 8/10


Arka kapak:

Kayıp ve ayrılıklarla dolu bir cesaret ve mücadele öyküsü olan Zenci Defteri, gördüğü bütün baskı ve zulümler karşısında dik durmayı ve hayatta kalmayı başaran Afrikalı bir kadının,
Aminata Diallo’nun sıradışı yolculuğunu anlatıyor.

“Bu sayfaları okuyacak olanlara bir uyarım var. Büyük denizlere güvenmeyin ve onları aşmayın. Sen, sevgili okur, eğer teninde Afrikalılara özgü siyah bir ton varsa ve kıyıları uçsuz bucaksız bir denize doğru sürülüyorsan, ne yapıp edip özgürlüğüne sahip çık. Pembe tenlilere asla güvenilmeyeceğini çevrendekilere öğret. Pembe masumiyetin, çocukluğun rengi olarak bilinir, ama sen sen ol, pembe renk batan güneşin ışığında sulara döküldüğünde sakın onun çizdiği yolu izleyeyim deme... Bazıları gün batımını benzersiz bir güzelliğin sergilenişi, Tanrı’nın varlığının kanıtı olarak niteler. Ama hangi iyi güç tutup bir köle gemisinin yolunu pembeyle aydınlatarak insan ruhunu büyülemeyi hedefler?”

“Ufkunuzu açacak, insani yönüyle ve güzel anlatımıyla sizi kendisine hayran bırakacak olan bu eşsiz romanı okurken, okuma zevkinin zaman ve mekân tanımadığını bir kez daha anlayacaksınız. Bülbülü Öldürmek gibi Zenci Defteri de unutulmaz bir kahramanın peşine takılarak adeta başka bir hayatı bire bir yaşamanızı sağlıyor.” 
-Historical Novels Review

“Mükemmel bir hayal gücüyle yazılmış, son derece sürükleyici bir roman… Lawrence Hill, anlatısının her adımında Aminata’nın hayatını oluşturan duygusal etmenleri canlılıkla betimliyor. Bu güçlü ve dokunaklı eseri mutlaka okumalısınız.”
-Roanoke Times

“Aminata tarihin hem içinde hem dışında var olan, destansı bir kahraman. Unutulmaz bir karakter. Kesinlikle kalbinizde yer edecek.” 
-Toronto Star

“Böylesine büyüleyici ve başarıyla oluşturulmuş bir karakterin yaşamına tanıklık etmek sadece bir zevk değil, aynı zamanda bir ayrıcalık.” 
-The Sunday Mail

“Zenci Defteri tam bir başyapıt. Coğrafi, tarihsel ve insani yönleriyle etkileyici olduğu kadar anlatımı ve detaylarıyla da inandırıcı. Tarihin bıraktığı izlerden yola çıkarak hayal gücüyle gerçeklere ulaşan bir köprü gibi.” 
-The Globe and Mail

“Lawrence Hill’in bu muhteşem tarihsel romanı sizi peşinden sürükleyecek, tüm dünyada okunmayı hak eden bir eser.” 
-Washington Post

“Hill, zarif üslubuyla ve yürek burkan olaylarla ördüğü bu eserinde son derece canlı ve gerçek bir kahraman yaratıyor. Zenci Defteri, iyi bir tarihsel romanın tüm özelliklerini taşıyor.” 
-Jennifer Berman

“Kapakta Lawrence Hill’in ismini görünce şaşırdım. Çünkü yazar beni bu kitabın yirmi birinci yüzyılda yaşayan bir erkek yazarın hayal gücü ve araştırmalarıyla değil, on sekizinci yüzyılda yaşamış Afrikalı bir kadının anılarından yola çıkılarak
yazıldığına inandırdı.” 
-Kim Lundstrom

“Baş döndürücü ve yürek burkan bir hikâye… Lawrence Hill heyecanı ve gerilimi ustalıkla kullanıyor. Zenci Defteri, hem acıklı hem soluk kesen bir yolculuk.” -Publishers Weekly

“Zenci Defteri kesinlikle sıradan bir kitap değil. Aldığı her övgüyü hak ediyor.” 
-The Montreal Gazette

“İnandırıcı karakterlerle ve büyüleyici detaylarla dolu bir roman.” 
-The New York Times




Yorumum:

Selam arkadaşlar, evet net şekilde bakamadım ama sanırım bu kitap mini dizi şeklinde ekranlara gelmiş. Kitabın kapak resmindekiler de karakterlerimiz olsa gerek..

Evet, kitapta Aminata Diallo'nun hayatını okuyacaksınız. Aminata, ailesi bakımından çok sanslı bir kız. Birbirlerini seven bir ailesi var. Anne ve babası onu çok seviyor ve dönemim tüm zorba insanlarına rağmen Aminata gerçekten güzel bir aile ortamında büyüyor. Özellikle babasının ona davranışlarını çok sevdim. Eski dönemlerde kız çocukları hor görülürdü. Küçük düşürülürdü. Ama Aminata her zaman ailesinin gözünde mutlu olması gereken bir insandı.

Annesini ve babasını çok üzücü şekilde kaybettikten sonra Aminata için hayat artık eskisi gibi değil. O artık bir köle.

Kitapta anlatılan karakterler Müslüman. Dini bazı kelimeler ve terimler okumak hoşuma gitti. Ama okuduğum bazı ayrıntılar beni derinden yaraladı..

Kitabı okurken bende bıraktığı his kafamı karıştırdı. Üç kitap arasında gidip geldim. Aşk üçgeni..

•Kabuğunu Kıran İnci > Zenci Defteri > Rüya Dağıtan Çocuk

"Rüya Dağtan Çocuk" kadar beni kahretmedi kitap. Daha yumuşaktı. "Kabuğunu Kıran İnci" kadar keskin değildi. 

Zenci Defteri, yer yer beni mutlı etti. Yer yer beni üzdü. Müslüman ve siyah tenliysen hayat daha da kötü galiba.

Bir çocuk. Genç kızlık yılları. Hayatının em acı şekilde büyüme evresi..

Neşesini kaybetmemesi, azmini yitirmemesi beni çok mutlu etti gerçekten.   Bir kadının yaşadığı zorlukları, ızdırapları, askı, dramı.. çok güzel harmanlamış bir kitaptı.

Kitaptaki tek sorun yer yer sıkılmalar yaşadım. Ağır ilerleyen bir kitaptı ve bazı yerler kısa kesilmiş yersizce, bazı yerler uzatılmış yersizce.. Bunlar kitaptan puan kırmama neden oldu açıkçası. Bunlar haricinde kitap çok güzeldi gerçekten..

Kısaca şunu söyleyip yorumumu bitiremek istiyorum. Kitapta dini unsurların olması güzeldi fakat, ben yer yer bu unsurları kaybeden kahramanımızı okurken üzüldüm. Her ne kadar dinine bağlı gibi olsa da aslında sadece ailesinden gördüğü için, hani bir alışkanlık gibi bunu yapıyormuş gibi hissettirdi bana. Kitapta bazı olaylar sonrasında yazarın, aslında Müslümanlık dini güzel bir din ama Müslümanlara yakın olan bölgelerin ve insanların, Hristiyanlardan daha gaddarlar gibi gösterildiği izlenimine kapıldım. Bunlar da eksi puanlara sebep oldu..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder