18 Ağustos 2016 Perşembe

Acı Çikolata-Laura Esquivel

Tanıtım


Kitabın adı: Acı Çikolata
Orjinal adı: 
Yazarın adı: Laura Esquivel
Yayınevi: Can
Sayfa: 224
Baskı: 1. Sürüm Ocak 2014
Özellik: E- kitap
Puanım: 9.5/10


Arka kapak:


Çok beğenseler de, yemek için can atsalar da genellikle insanlar çok açgözlü görünmemek ve son lokmayı diğerlerine bırakmış olmak düşüncesiyle tabaktaki son biberi almaya cesaret edemezlerdi. Böylece, içinde narın serinliğini, acitrón’un tadını, biberin acısını, cevizin yararlarını, akla gelmeyecek pek çok lezzeti barındıran bu harika biber el sürülmeden servis tabağında kalırdı. Aşkın tüm sırlarını içinde saklayan bu güzelim ceviz soslu biber dolmasına, görgü kurallarına uymak adına, kimse elini uzatmazdı.

Acı Çikolata’da Meksika Devrimi sırasında De la Garza ailesinin en küçük kızı Tita’nın mis gibi kokular yükselen mutfağına konuk olur okur. Tita’nın elinden çıkan geleneksel Meksika yemeklerinin sırrı onun kendi duygularında saklıdır, çünkü herkes bilir ki yemeklerinin tadı ve etkisi, mutfaktakinin ruh haline göre değişir!
Meksikalı yazar Laura Esquivel’in ülkesinin değerlerini, törelerini ve tarihini büyülü bir anlatımla ele aldığı Acı Çikolata, geleneğe başkaldıran evrensel kadın kimliğine de özgün bir yorum getiriyor.


Yorumum:


Selamlar,
E-kitaplara karşı önyargılı olan ben, tamamen haksız olduğumu farkettim. E-kitap okumak, özellikle de e-kitaplar için özel tasarlanan tabletlerden okumak şahane bir olay. Kesinlikle göz yormuyor ve kitap okumakla arasında pek bir fark yok. Tamam kitabın kokusu, dokusu, hissedilişi aynı değil ama, bunca kitap okuyan ve kitaplarına yer bulmakta zorlanan insanlar için bu çok güzel bir olay. Ayrıca ben köye geleli bir ayı geçti ve şarjım hala yüzde 77'ye inebildi. Şahane bir şarj tutma olayı var. Ahhh keşke telefonlarımız da böyle olsa:(

Şimdi yorumuma geçeyim..

Kitaba bayıldım. Okuduğum hem en eğlenceli hem de en derim duygulara sahip olan bir kitaptı. Eğlenirken öğrendim. Öğrenirken üzüldüm ve sevindim.. Çok güzel bir kitaptı benim adıma. İyiki önerileri dinleyip kitabı kütüphaneme kazandırmışım..

Tita, Meksika devrimi(hakkında bilgim hiç yok arkadaşlar) sırasında yaşayan bir ailenin en küçük kızı. Neşeli, becerikli, meraklı bir kız. Annesi, ahh o annesi.. Tam bir eski kafalı denilecek türden birisi. Sinir bozucu bir karakter. Kızcağızın başına resmen bela gibi. Ailenin geleneklerine göre; en küçük kız, annesi ölmeden önce evlenemez. Ona ölene kadar bakmak zorunda..

Anne karakteri, tam olarak kuralcı. Yani kuralcı derken cidden kuralcı bir kadın. Manyal gibi.. Mesela, Tita en güzel elbiseyi dikiyor. Herkesten güzel dikiyor ama teyellemeden diktiği için o elbiseyi geri sökmesi için annesi onu uyarıyor. Kurallar açık. Ne kadar güzel olursa olsun teyellenecek işte o kadar!! Bu sadece bir örnekti. Kadın kural manyağı..

Kitaptaki her bölüm bir ayı temsil ediyor ve her ayın yani bölümün başında da bir yemek yada pasta tarifi var..

Tita'nın sevdiği adamın ona yakın olabilmek için yaptığı hamle Tita'nın hayatında bir dönüm noktası gibi. Gaddar ve düşüncesiz bir annenin bir aileyi getirebileceği en acımasız, en duygusuz noktalardan birisi bu.. Yemin ediyorum kitabı okurken kadını boğmal istedim. Ben bu kadar geri zekalı bir mahluk görmedim okumadım. Sinir tepeme çıktı..

Kitap benim yaşam tarzıma, düşüncelerime ve hislerime tamamen ters bir kitaptı. Kitapta tamamen ahlaki bir çöküş vardı ve bunu görmek, bunu okumak korkunçtu. Yabancı kültürler daha o dönemlerde böyleyse, şuan bunca sapkınlık olması aslında çokta şaşılacak bir durum değil!

Kitapta anlatılan olayların vardığı nokta, Aşkı Memnu'yu anımsattı bana. Yasak olan şeylerin insana her zaman cazip gelmesi ve o korkunç son. İnsan kendi mezarınu kendi kazıyor..

Kitabın ismine de değinmek istiyorum. Acı Çikolata.. Acı ve tatlı. Güzel ve çirkin.. Zıt kutupların birbirini çekmesi gibi.. Zıtlıklar aslında bütünler değil mi? Acı Çikolata.. Bitter tadında.. Bir yanda tatlı yersiniz ama ağzınızda bıraktığı o acı hissi.. Hayat gibi değil mi!

Bence bu kitabı okuyun. Ben bayıldım kitaba. Çok beğendim.. Bu kadarını da tahmin etmemiştim.. Şahaneydi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder