19 Temmuz 2016 Salı

Ağaçtaki-Janne Teller

Tanıtım


Kitabın adı: Ağaçtaki
Orjinal adı: İntet
Yazarın adı: Janne Teller
Yayınevi: On8 Kitap
Baskı: 1. Baskı Nisan 2014 
Alınan tarih: 12 Temmuz 2016
Sayfa: 182
Fiyatı: 15₺
Puanım: 9/10


Arka kapak:


“Kızmaya değer şeyler olacaksa, sevinmeye değer şeyler de olacaktır. Sevinmeye değer şeyler olacaksa, demek ki o şeylerin de bir anlamı olacaktır. Ama öyle şeyler yok bu dünyada!” Sesini bir ton daha yükseltip, “Birkaç yıl sonra hepiniz ölecek, unutulacak ve hiçbir şey olacaksınız; onun için, kendinizi buna bir an önce alıştırmaya bakın!” dedi.
İşte o an, Pierre Anthon’u o erik ağacından bir an önce indirmemiz gerektiğini anladık.

Hayatlarımız niçin sonu gelmez bir anlam arayışı üzerine kurulu? Yaptığımız işleri, verdiğimiz kararları, sürdürdüğümüz ilişkileri sürekli bir anlam terazisinde tartmamız neden? Anlam gerçekten o kadar önemli, adının yansıttığı kadar “anlamlı” bir şey mi? Yoksa toplumca kafayı anlamla bozduk da, bu takıntımızın farkında mı değiliz? Öyle ya da böyle, Danimarkalı bir grup genç, “anlam” denen şeyi feda etmemeye kararlı! İzin vermeyecekleri bir şey varsa, o da “her şey”in “hiçbir şey”, “birileri”nin 
de “hiç kimse” olduğunun kendilerine dayatılması!

Her gün yapmakta olduklarımız, üstünde fazla kafa yormadan sürdürdüklerimiz, bir şey ya da biri olmak için... Ya günün birinde, “Her şey anlamsız,” diyen biri çıksa, buna ne kadar dayanabiliriz? Yayımlandığından bu yana tüm dünyada gençlerin büyük ilgisini toplayan ve çeşitli dillere çevrilen romanda, Danimarkalı yazar Janne Teller, naiflikle gerçekliğin arasında, kan dondurucu bir nihilizmin sınırlarında geziyor!


Yorumum:


Çok güzeldi çookk.. Okuduğum en etkileyici en garip kitaplardan birisiydi. Kafamda kitapla ilgili o kadar çok düşünce varki!
Nihilizm(Hiçlik) üzerine kurulu ve bence dramatik bir kitaptı. Okurken bazen aklıma Sineklerin Tanrısı geldi. Ordaki çocuklarında aslında "masum çocuklar" olmadığını bu kitapta da bir kez daha hissettim.. Çocuklar, "anlam" arayan çocuklar..
Pierre Anthon. 7A sınıfı öğrencisi. Bir gün hayatın boş olduğunu, herşeyin boş olduğunu, yapılan hiçbir şeyin bir önemi olmadığını söyleyip erik ağacına çıkıp oradan inmiyor. Arkadaşları ise ona hayatın boş olmadığını, değerli olduğunu göstermek için kendilerince bir plan yapıyorlar ve bu plan hepsinin hayatındaki dönüm noktası oluyor. Asla ve asla unutamayacakları en acı anları..  Okuduğum satırlar şok ediciydi benim için. Gerçekten öyleydi. Bazen bazı kitapları okuyorum ve bu kitap geleceğin klasiklerinden olmalı diyorum.. Şuan karşınızda bence geleceğin klasiklerinden bir kitap duruyor. Ben çok etkilendim okurken gerçekten. Bu kitabı bence okuyun. Pişman olacağınızı sanmıyorum. Çocukların yaptıkları şeyler.. Gerçekten cümle kuramıyorum suan. Ortaya koydukları o şeylerin anlamları o kadar büyüktü ki! İnsan hayatının anlamını kaybederse geriye ne kalır! Çocukların yaşadığı şeyler çok üzücüydü..
Bu kitabı okuyun derim. Mutlaka okuyun!!






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder